"Puusta pudonneet" – Galleria G, Helsinki

Suomeksi / In English / Svenska

GALLERIA G 12.11.-30.11.2008

”Fallna från trädet”

När åskådaren kommer in i Marja Hakalas utställning i Galleria G, blir hon överraskad.
Samma löv som nyligen virvlade runt benen på den våta asfalten, har nu ordnats till noggranna mönster på vita målardukar. I det andra rummet hänger en stor takkrona, som når ända till golvet, dess kristaller har ersatts av kottar som ekorrarna gnagat rena. Marja Hakala, även känd som miljökonstnär, har många gångar fört sin konst ut in naturen, den här gången har hon hämtat en del av naturen in i galleriet. Liksom i sina tidigare utställningar, har verken planerats just för detta utrymme.

Naturen är allt för Hakala. Den är livets villkor och källan till inspiration, men också en outtömlig
materialbod. Till utställningens verk har konstnären under fem år samlat och bevarat löv, kottar, barr och andra växtdelar. En del har hittats alldeles nära ateljén, i Hesperia parken. Hakalas intresse för växter är förstås annorlunda än botanistens. Hon attraheras av färgerna, formerna och texturerna – och inte av växternas arter eller latinska namn.

Det sköra materialet tvingar konstnären att arbeta oerhört långsamt. De enskilda växtdelarna limmas och sys fast. Genom det oändligt framvällande upprepandet blir Hakalas sätt att arbeta meditativt – det liknar
på sitt sätt de tibetanska munkarnas sätt att skapa mandalor av sandkorn och pigment.

Hakala har i sina verk givit begreppet återanvändning en ny betydelse. Därför plockar hon bara det från naturen som redan har uppfyllt sin funktion: döda blad och öppnade fröhus, fåglars och andra skogsdjurs lämningar av måltider. Den skarpögde ser att de delar av löv som skurits från ett verk, finns i ett annat. Ingenting slängs bort.

Inka Laine

Framåt >>>